Om kombucha

Vad är Kombucha?

[kawm-boo-chah]

Namnet på allas läppar.. Kombucha är något av en nygammal företeelse, nästan alla generationer har någon erfarenhet av det, i någon form. Kanske har din gamla mormor bjudit dig på ett syrligt ’svampte’ när du var liten, eller så kanske du fått en handfull med organiskt slem på skolgården av en kompis med beskrivningen att det var ett ”husdjur” som skulle matas med te? Eller hört talas om det under den senaste tiden på något hippt raw food-ställe. Men vad är egentligen grejen? Vi tar det från början. Kombucha är en fermenterad tedryck med ursprung i Fjärran Östern där det bryggts i över 2000 år. Det är oklart exakt var kombucha först dök upp, vissa hävdar att det kommer från Kina, några från Korea och åter andra Mongoliet. Det låter vi helt enkelt vara osagt.

Klart är i alla fall, enligt de första skriftliga källorna där det omnämns, att redan den förste kinesiske kejsaren Qin (utöver att påbörja bygget av den kinesiska muren, grunda det kinesiska riket och bygga världens största terrakottaarmé) ägnade stor tid åt sin hobby -odödlighet- och drack därför flitigt kombucha som ett hälsoelixir.

Namnet kombucha dyker enligt legenden upp långt senare, från den japanske kejsaren Inyokos dagar. Han behandlades framgångsrikt för sina magåkommor med kombucha av sin hovläkare Kombu. Av tacksamhet för sitt tillfrisknande döpte han drycken efter denne; Kombu-cha (cha- kinesiska för te), alltså ‘Kombus te’.

“Livets elixir”

Kombucha är alltså fermenterat te, och tillverkas genom att man tillsätter en aktiv mikrobiell kultur till te som sötats med socker. En slatt färdigjäst kombucha är fullständigt infuserad med miljontals goda bakterier och jästarter och räcker för att sätta igång fermenteringsprocessen, ungefär på samma sätt som man gör med surdeg, yoghurt eller kefir. Själva kulturen brukar dock kallas SCOBY, (från akronymet för ”Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast”) som är den cellulosaliknande biofilmen som påminner om en manet eller en svamp och som uppkommer mot slutet av varje kombuchabryggning.

Denna  symbiotiska kultur består som sagt av en mängd olika jäst- och bakteriestammar. Bland de viktigaste bakteriearterna återfinns till exempel Acetobacter, Gluconacetobacter, Gluconobacter,och Lactobacillales och bland jäststammarna Saccharomyces, Brettanomyces, Schizosaccharomyces och Zygosaccharomyces. Under fermenteringen bryter detta gäng ner bland annat sockret och kvävet i teet, och en lång kedja av kemiska processer sätter igång. Detta ger upphov till att en rad olika nyttiga ämnen bildas och även till den fantastiska smaken kombucha gjort sig känd för.

ORGANISKA SYROR Till att börja med innehåller kombucha olika organiska syror, vanligast förkommande är ättiksyra, glukon- och glukoronsyra samt mjölksyra. Förutom att ge den fantastiska och karaktäristiska syrligheten till drycken så är dessa syror bra för kroppen på olika sätt. Till exempel hjälper ättiksyra kroppen att reglera blodtrycket, glukoronsyra förbättrar leverns funktion och mjölksyrabakterierna bidrar till en rikare tarmflora.

VITAMINER Tack vare jästen finns även flera olika B vitaminer; B1, B2, B6 och B12, vilka stärker håret och naglarna och är bra för huden.  Som om inte det vore nog är kombucha även rikt på C-vitamin.

SOCKERFRITT (nästan) Jästen älskar att äta socker, och det socker som tillsätts i början av jäsningsprocessen är nästan helt förbrukat vid dess slut. Därför är kombucha nästintill sockerfritt. Av de olika jäststammar som  Kombucha innehåller så är nog  Brettanomyces vår favorit. Smakmässigt bidrar ’Bretten’  både med fruktiga och lite citrusaktiga estrar. Nom nom.

ANTIOXIDANTER Te utgör basen i Kombucha, och det innehåller naturliga antioxidanter – polyfenoler. Efter fermenteringen har mängden polyfenoler ökat och till och med olika polyfenoler kan ha bildats , än vad som fanns i teet från början. Riktigt ’tea hack’. Antioxidanter är bra för kroppen på olika sätt, det minskar mängden fria radikaler i kroppen, vilket bidrar till att motverka en rad sjukdomar, cellskador och för tidigt åldrande. En studie från Ryssland har visat att invånarna i en  by som traditionellt druckit kombucha under lång tid hade lägre cancerfall än genomsnittet. Läs mer om den studien här.

PROBIOTIKA Den unika sammansättningen av goda bakterier i kombucha omnämns ofta som probiotika. Probiotiska bakterier skapar gynnsamma förutsättningar för tarmfloran och en välfungerande mage, med alla hälsofördelar det kan medföra. Till exempel kan det förbättra tarmens näringsupptagningsförmåga och öka förbränningen, många upplever att de blir piggare och får mer energi av att regelbundet dricka kombucha. En ml kombucha innehåller över en miljon bakterier. Visste du att det finns fler bakterier i tarmfloran än vad det finns celler i kroppen? (!) Ta hand om dina tarmbakterier, så tar dina tarmbakterier hand om dig.

Kombucha är proppfullt med nyttigheter, men det är ännu inte fullständigt kartlagt hur kombucha påverkar vår kropp som helhet.

Vi vill såklart behålla den nyttiga mikrobiella kulturen så att den kan göra gott för dig, därför är vår kombucha opastöriserad. Vi tycker dessutom att en kombucha med en levande jäst- och bakteriekultur smakar otroligt mycket godare än en död kombucha. Det hoppas vi att du också gör!  Vi tillsätter INGENTING i vår kombucha, förutom de ekologiska eller vilda botaniska råvaror vi smaksätter med. Vår kombucha är helt fri ifrån artificiella ingredienser, smak- och färgämnen, e-nummer, konserveringsmedel, extrakt och annat elände. Alla färger och smaker kommer alltså från äkta råvaror och dessutom är den naturligt kolsyrad. 100% naturlig helt enkelt. Det ger en läskande och frisk smak med generös fruktighet och spännande syrlighet.