Om kombucha

 

`Livets Elixir ́

Kombucha är en fermenterad tedryck med ursprung i Fjärran östern och Ryssland där det bryggts i över 2000 år. Redan den kinesiske kejsaren Qin Shi Huangdi (259-210 f.kr.) använde kombucha som hälsoelixir. Namnet kommer enligt legenden från den japanske kejsaren Inyoko som framgångsrikt behandlades med kombucha av sin hovläkare Kombu, och av tacksamhet för sitt tillfrisknande döpte drycken efter denne; Kombu- cha (cha- kinesiska för te).

Kombucha tillverkas genom att man tillsätter en jäst- och bakteriekultur kallad SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) till sötat te. Bakterierna och jästen äter sedan upp sockret, koffeinet och teinet och omvandlar det till en massa nyttigheter. Bland annat innehåller kombucha probiotika (goda bakterier), enzymer, organiska syror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Detta innehåll bidrar inte bara till en välfungerande mag- och tarmflora och ett stärkt immunförsvar utan fungerar även avgiftande för kroppen, stärker hår, hud och naglar samt ger ökad energi bland flera andra saker. Kombucha kan även innehålla en liten mängd alkohol, vanligtvis mindre än 1 %. Den alkohol som bildas naturligt i jäsningsprocessen äts upp av olika bakterier som omvandlar det till organiska syror.

Opastöriserad. För att behålla den goda smaken och den nyttiga mikrobiella kulturen är vår kombucha opastöriserad. Den färdiga drycken består av alltså av levande jäst- och bakteriekultur och den är naturligt kolsyrad. Det ger en läskande och frisk smak med generös fruktighet från de botaniska råvaror vi smaksätter med och spännande jäst-toner.